torsdag 8. april 2010

Det skjeve kompasset i Kilico

I dag har i hvert fall regntida slått til for fullt her, men det skal gi seg ut over dagen. Vi fikk et kraftig squall med plutselig vindøkning og et skikkelig regnskyll sent i går kveld.
Vi blir nok liggende her noen dager til på grunn av en periode med litt mer sønnavind. Men vi lider ingen nød, bare litt dårlig internettdekning.

Kompasset vårt begynner å skakke skikkelig på seg. Det ser helt ille ut enkelte ganger. På bildet ligger faktisk båten for anker på flatt vann, som det fremgår av de gule vertikale markørene .
Kompass blir laget for 3 forskjellige versjoner; Magnetisk nord, magnetisk ekvator og magnetisk syd. Vi har naturligvis et for de nordlige farvann.
Dette kommer av noe som heter inklinasjon og har med vinkelen mellom magnetfeltene som går parallelt med jordoverflaten og selve jordoverflaten. De samles og krummes inn mot polene. Kompassene korrigeres på fabrikk i forhold til dette.
Det har ikke direkte med magnetisk nord eller syd å gjøre og kompasset viser riktig selv om selve kompasskiven blir skjevere etter som vi beveger oss sydover og problemer kan først oppstå hvis det skakker så mye at skiven ”tar i huset” slik at skiven ikke dreier.

1 kommentar :

  1. Artig fenomen med kompasset. Har hatt kontakt med Per 2 ggr.i dag. Han er på vei mot Mindelo. Kl. 18Z utseilt 120nm og 400 nm igjen til Mindelo. Mulig han tar ett døgn hvile på Boa Vista.

    SvarSlett