fredag 16. august 2013

Great Barrier Reef og Lizard Island

Vi har forlatt Cairns og seiler den indre leia i Great Barrier Reef mot Cape York og Torresstredet.
Great Barrier ble lagt under World Herritage List over områder som skal beskyttes og bevares allerede i 1981.
Det blir også hevdet at korallrevet er verdens største levende organisme der det strekker seg 2300km langs kysten av delstaten Queensland, helt opp til Papa New Guinea-bukta. Det skal også være en av de få  naturlige formasjonene på jorda som er synlig fra månen.
Området er vel også det mest kjente turistmålet i Australia, noe blant annet turistindustrien i Cairns var et tydelig bevis på.

På ruta vår nordover ligger altså øya hvor, den gang, løytnant James Cook i august 1770 klatret opp til det som i dag kalles Cook’s Lookout for å se om han kunne øyne en åpning i barriererevet og ut i åpent hav. De eneste levende skapningene han fant på øya var Lizards, eller på norsk firfisler eller iguaner og derfor døpte han øya til Lizard Island.
Cook’s Lookout ligger på toppen av øya, 359m over havet og her fant vi en 360° fantastisk utsikt utover korallrevene.

Iguanene er skye og ikke så vanlige å se, men vi var så heldige å se en både på opp- og nedturen. Ellers er det en del mindre termitt-tuer rundt omkring.

Alle Australienere vi møter sier at dette er den flotteste øya i hele Great Barrier og uten at vi har vært innom så mange steder langs kysten ennå, så kan vi bare si oss enige i at det er en virkelig perle.

Øya har en flott lagune og flere lange strender. Kornstørrelsen på den hvite sanda er av samme størrelse som på små timeglass, veldig fin.

Og midt i bukta, med svømmeavstand fra båten, ligger et stort fint korallrev med de største ”clamps” (muslinger) vi noen gang har sett. En meter store og med munner som man kan stikke hele armen nedi, uten at vi prøvde det da. Og korallene er fargesterke og fine og naturligvis mye fisk.


Og enda finere korallrev skal det være i området rundt øya. Så gikk da dykkerkompressorene både sent og tidlig i båtene rundt oss på ankringen.
 
Men vi må videre og etter å ha fått med oss gode råd fra lokale seilere om ankringer og krokodiller setter vi kursen videre nordover i krokodilleland.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar