torsdag 31. mars 2011

Ankringsidyller

Det er et utall av ankringsbukter, såkalte caletaer, hele veien. Og de fleste av dem er utrolig bra. Det kan blåse hatter og høy utenfor, men i buktene kan det være lunt og fint. Men det kan komme kraftige fallvinder, såkalte williwaws, som lyn fra klar himmel, selv i den luneste havn.
Utrolig frodig natur og den frodige vegetasjonen som kan minne om et broccolihode i stort format, så tett er den mange steder. Blomster, mose i alle farger, grønt, frodig og friskt. Skipperen får stadig bemerkninger om at han fortøyer i juledekorasjoner, for det er faktisk sånn det er mange steder.
Fortøyning ja. Vi synes vi har fått brukbar trening på det nå.
Men det kan bli hektisk i de trange buktene. Jolla på vannet, anker og tau må klargjøres. Måten å gjøre det på her er å bakke inn mot land, så tett oppunder trærne som mulig og la ankeret gå på vei inn. Når man føler at man er nærme nok er det full fart i jolla med et av de 110m lange tauene akter på slep og prøve å finne et tre som det er mulig å komme til for å få gjort fast. Så full fart tilbake til båten for å stramme opp og gjøre fast før den driver av. Så samme prosedyre på motsatt side. Det gjelder at alt klaffer, for vi har som regel bare en mulighet.
Hvis det ligger an til skikkelig ruskevær så er det bare å legge ut lange liner til hver side fra baugen også. Da ligger vi som regel trygt selv om williwawsene kommer for fullt.
Og alt skjer som regel i regnvær. De siste 36 dagene har det kun vært 3 dager med oppholdsvær.
Skipperen har ved noen anledninger funnet ut at jobben med de lange tauene godt kan utføres med et kombinert bad og klesvask. Det er litt mer styr å få tørka støvler og klær igjen med det fuktige klimaet vi har her. Det tar som regel flere dager.
Veldig ofte forlater vi caletaene før det blir lyst om morgenen i forhold til vær og hvor langt vi har tenkt oss. Da er det samme prosedyre i motsatt rekkefølge samt å få de lange tauene skikkelig på plass igjen så de er klare til neste havn uten problemer og backlash. Men opplegget vi har for å håndtere tauene fungerer fint. Vi har ikke hatt backlash enda.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

3 kommentarer :

  1. Tydelig at fortøyning i Patagonia må gjennomføres som et godt planlagt "kupp":)

    SvarSlett
  2. Jeg har fulgt dere daglig lenge. Korte, flotte og informative daglige beskrivelser. Ser frem til å følge med videre. God tur videre til varmere og bedre vær!

    SvarSlett
  3. Flott blogg som vi har fulgt lenge fra Australia. Mht å høre nyheter så har ikke NRK sendinger på HF til Syd-Amerika. BBC har heller ingenting den veien lenger. Derimot så kan dere i beste fall klare å få inn Svensk Radio som sender nyheter 0130-0200 UTC på 6010 KHz mot retning 240 grader (fra Sverige) og kl.0230-0300 på samme frekvensen men da mot retning 268 grader. Gitt at du har bra antenne og selektivitet på RX skal du kunne klare å få inn svenskene. Tidspunktene passer kanskje bra for dere som ligger noen timer etter UTC? Takk for en fin blogg.


    73 de,
    LA8WAA, Arild (Gold Coast-Australia)

    SvarSlett