søndag 29. august 2010

Oppsummering av Brasil

Så er vårt Brasilopphold over. Fra Cabedelo og sydover har vi i løpet av fem måneder opplevd litt av dette enorme landet.
Brasil er fullt av overraskelser med fine opplevelser og et flott seilingsområde som er tilgjengelig året rundt. Med unntak av Ilha Grande området syd for Rio, er det ingen skjærgård og veldig lite øyer langs kysten. Men med få unntak kan man allikevel forflytte seg langs kysten i dagsetapper. Veldig god holdebunn for ankring overalt. Stedvis kan det være grunt og i elvene og ved byene innbyr dessverre ikke vannkvaliteten til bading fra båten.

De private Yacht Clubene har flotte fasiliteter og opererer veldig ofte med de tre første døgn gratis og deretter gunstig pris. Marinaene derimot er generelt dyrere. Prisnivået gjorde et hopp syd for Rio og enkelte steder ville marinaene for vår del kostet helt opp i 1150 kr./døgn. Overalt er det godt bemannet og full bevoktning døgnet rundt.
Brasil opererer med både 110V og 220V på det enfasede strømnettet sitt, men i motsetning til Europa så har de 60Hz i motsetning til vår 50Hz. Heldigvis taklet vårt anlegg dette, men vi hørte at enkelte fikk problemer med noe utstyr ombord når de var tilkoblet landstrøm.

En positiv overraskelse da vi kom til Brasil var menneskene. Av de landene vi har besøkt så er vel brasilianerne de hyggeligste. Utrolig blide og hjelpsomme og smilet sitter veldig løst. Tommelen i været og et bredt smil er bekreftelsen på at alt er i orden.
Vi vet jo at kriminaliteten er høy og vi har blitt advart mange steder, men vi har heldigvis sluppet unna ubehageligheter. Nå romler ikke vi rundt til fots i tvilsomme strøk på seine kvelder eller nattestid, men det skal man jo passe seg for de fleste steder i Europa også.
Vi har ligget mye for anker, ofte helt alene, enten ved byer eller i elvemunninger og bukter ved små lansdbyer og har aldri hatt noen ubehageligheter. En sein regnværskveld, alene for anker hadde vi folk ved båten, men det viste seg bare å være fattige fiskere som lurte på om vi hadde noe mat å avse til dem.

Språket er portugisisk, men etter det vi forstår så er det en god del lokale varianter og dialekter her som andre steder. Generelt snakkes det omtrent ikke engelsk med unntak av turiststedene.

Stor forandring fra Europa er også at man slipper masete restaurantinnkastere og selgere ellers. Deilig å kunne gå å se på varer eller vurdere en restaurant i fred og ro.
Stort sett alt som blir produsert her er billig til sammenligning med Europa. Da særlig mat. Men med dette klimaet med varme og fuktighet året rundt, så er det vel ikke så rart at det kan produseres billig.
Derimot er alt som blir importert belagt med en høy importavgift og toll, slik at prisene gjerne er vesentlig høyere enn i Europa. Båtutstyr er generelt veldig dyrt og lite utvalg.
Bilparken er overraskende bra og det er sjelden å se gamle og virkelig skrøpelige biler.
Jernbanenettet er derimot dårlig utbygd og vi har vel aldri sett så høy tetthet av busser og lastebiler i noe annet land. Offentlig busstransport er billig og effektiv og standarden på bussene er også veldig bra, særlig langdistansebussene.

Mat ja. Et stort utvalg av varer overalt. Kjøttet er veldig billig og etter vår vurdering fin kvalitet. Grønnsaker og frukt bugner det av over alt, men brødkulturen er heller dårlig. Stort sett bare pølsebrød i alle fasonger. Så for oss har det stort sett endt opp med egen brødbakst.
Kilosrestauranter finnes overalt. Dette er buférestauranter med både varme og kalde retter for lunsj. Det man har forsynt seg med veies og man betaler pr. kilo mat. Samme kilopris om det er gulrøtter eller kjøtt fra grillen. Enkelt og greit, veldig billig og flott mat. Brasilianerne spiser mye og godt og mange steder synes dette godt på befolkningen.
Inn- og utklarering har vi skrevet en del om tidligere. Ikke så veldig annerledes enn vi var vant til fra Hellas og Tyrkia og for vår del har det gått greit hele veien. Men det tar tid. Har ikke oversikt over hvor mange dager som har gått med til dette. Det har blitt kilovis med papirkopier etter oss langs kysten og stempelputene blir fort tørre.

Klimaet varierer en del, fra tropisk til subtropisk langs kysten. Veldig varmt rundt ekvator og et godt stykke sydover og heller kjølig lengst syd nå i vintersesongen.
Det som kanskje slo oss ut litt i starten var den ekstreme luftfuktigheten. Vi hadde nok samme temperaturen i Hellas og Tyrkia, men der var luften knusktørr. Forskjellen kan beskrives som å sitte i en tørr badstue kontra en som spyles jevnlig med vann.
Naturen er også annerledes. Fra å komme fra de tørre Middelhavslandene hvor det meste er brunsvidd, var overgangen til Brasil enorm. Det er grønt overalt. Utrolig frodig. Skogen, eller jungelen om man vil er tett og det er utenkelig å ta seg fram på tur på ei øy hvis man ikke finner en vei eller en sti.
Mangroveskogen vokser tett helt ut i sjøen langs elver og ellers. Ut mot havet derimot er det milevis med fantastiske sandstrender.

Brasil er verdens femte største land, både i størrelse og befolkning. Landet har en kystlinje på ca. 4000nm. Vi har seilt langs den østlige og sørlige delen av denne og tilbakelagt en strekning på 2650nm. Til sammenligning er det samme som strekningen Sandefjord-Lofoten tur/retur, sjøveien.
Vi har hatt et flott opphold og ikke minst truffet veldig mange hyggelige mennesker. Man føler seg velkommen overalt og bortsett fra de store byene så er folk nysgjerrige på oss langveisfarende. Vi kommer gjerne tilbake igjen hvis muligheten byr seg.

1 kommentar :