tirsdag 18. august 2009

Albania


Albania????? sier flere når vi forteller hvor vi har tenkt oss. ”Det er fali det”! Vi traff et finsk par som hadde seilt fra Kroatia og sydover til Hellas og de hadde passert Albania langt til havs. De hadde hørt skrekkhistorier om kapring og kriminalitet og en båt som hadde besøkt en av havnene hadde blitt rundstjålet. De hadde til og med stjålet masta hadde de hørt.
Men vi har også hørt fra andre at det er helt OK å dra dit så vi fikk lyst til å se med egne øyne hvordan det er og seilte inn til byen Saranda, litt nord for Korfu.
Litt fakta; Albania har rundt 3,5 mill innbyggere og var det mest lukkede landet i Europa under Hoxas diktatur. Han styrte landet med jernhånd og påla blant annet alle å bygge tilflutksrom for seg og sine, såkalte Hoxa-leiligheter.
Landet brøt ut av Warszawapakten og hadde kun forbindelser med Kina fram til Maos død. Albania proklamerte seg selv som verdens første ateistiske stat i 1967 og privatbilisme var ikke tillatt før i 1991. Sykler og muldyr er fortsatt viktige fremkomstmidler lenger inn i landet.
Som så mange andre land som prøver å komme på beina igjen etter kommunismen, har det hersket kaotiske tilstander og organisert kriminalitet. Albanske bander herjet rundt i Europa og det var mange biler som endte opp her. Det sies at Mercedes i Albania har service på ti ganger så mange Mercedeser som det er lovlig importert til landet.

Vel i havn ble vi mottatt av en agent som ordnet alle formaliteter, samt representant for havnemyndighetene i stram uniform. Det er så lite lystbåter her at de ikke har noe eget system for oss, men behandler oss som handelsfartøy. Selve havneavgiften er ikke så ille, 35 Euro for to dager, men så kommer strøm, fortøyningsavgift, søppelavgift og ”shipping agency”. Totalt for to døgn kom vi opp i den nette sum av 85 Euro.
Nå er vel kanskje ikke kystbyen Sarande representativ for hele landet, men det er tydeligvis et land i stor omveltning som ønsker turismen velkommen.
Kontrastene er store, mye søppel og noe vi først trodde var et ”uteliggerhotell” (bilde) i en av bakgatene, var marked for brukte sko og klær, i hvert fall på dagtid......

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar