lørdag 6. mars 2010

Doldrums

Til tross for fortsatt halvmåne gjør skydekket at det er bekmørkt om natten, men i natt ble himmelen lyst opp av lynglimt i flere timer. Vi har kommet til Inter Tropical Convergence Zone (ITCZ) eller Doldrums eller rett og slett Stillebeltet på godt norsk.
Dette er det området hvor den nordøstlige og den sydøstlige passatvinden møtes i nærheten av ekvator. Utstrekningen, og nøyaktig beliggenhet varierer gjennom året, men her i Atlanterhavet befinner det seg stort sett på nordsiden av ekvator. I perioden vi nå er inne i, skal det ikke være så bredt og vi skulle egentlig fått føling med det tidligere, men ingenting som har med vær å gjøre er jo endelig fastsatt.
I Stillebeltet er det generelt lavt lufttrykk og det kan være totalt vindstille i opptil flere uker. Andre ganger igjen kan det komme kraftige regnskyll, Squalls, som gjerne fører med seg plutselige og kraftige vindøkninger, eller rett og slett perioder med normalt regnvær.
Sent på natta så vi på radaren at noen kraftige regnområder nærmet seg og det stemte. Det har mer eller mindre regnet i hele dag. Vinden har vært alt fra helt fraværende og til noen kortvarige rosser. For første gang på en uke har vi derfor startet motoren og kjører til vi forhåpentligvis snart finner den sydøstlige passaten. Regnværet har i hvert fall gitt seg og det er ikke lenger så fryktelig klamt.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar