tirsdag 24. september 2013

Nytt hav

South China Sea - Sørkinahavet - står det på kartet vårt der vi er nå, selv om vi befinner oss helt i syd i dette sidehavet til Stillehavet.

Sist natt har vært på grensen til kjedelig med kun 10-15 fiskebåter og noen skip.
Men forrige natta var mer hektisk. Innenfor en radius på 6nm (som er horisonten for oss) kunne vi telle over 100 fiskebåter og i perioder var det i tillegg opptil 10 store skip som passerte i begge retninger i samme lei som oss. Mange av skipene seiler som vi kjører på motorveien - skifter "filer" og passerer hverandre avhengig av den enkeltes fart.

Fiskebåtene har kraftig og ofte blendende arbeidslys. Men navigasjonslys vet de ikke hva er. Og når de i tillegg fyker rundt i alle retninger så gjelder det å ikke sove i timen, eller rettere sagt på vakt.
Og så bruker de kanal 16 på VHF'n som chattekanal på lokalspråket. Nesten fristende å slå av noen ganger, men et sted går grensen. VHF'n er livsviktig, særlig i områder med mye trafikk. Der utveksles det jevnlig kontakter mellom store supertankere, taubåter med slep, fiskebåter og små seilbåter fra nord. Spesielt med de store skipene for å forsikre seg om at det ikke oppstår misforståelser når noen må endre kurs, noe som skjer stadig vekk.

Hele Java-sjøen er veldig grunn og ikke siden Rio de la Plata, ved Buenos Aires, har vi sett et sjøkart så til de grader overstrødd med markeringer av skipsvrak. Og mange av dem ligger så grunt at de er til fare for skipsfarten. Det forteller vel sitt om en lang historie med mye sjøfart i all slags vær og ikke minst mange kriger. Derfor blir det mye sikksakk-seilas for alle som ferdes gjennom området.

Vi har stort sett fine seilforhold og seiler oss stadig nordover. For øyeblikket befinner vi oss mindre enn 2 grader syd for ekvator og skyggene er ikke så lange midt på dagen.
Vi kan se av tabellene i Nautisk Almanakk at høstjevndøgn inntraff like før midnatt søndag kveld i Norge, altså tidlig mandag morgen for oss.
Det vil si at sola har tatt fatt på sin vandring fra ekvator og mot den sydlige vendesirkel.
Vi vil passere dens bane ved 5-tida torsdag morgen lokal tid. Noe som igjen vil si at fra torsdag vil vi ha sola syd for oss igjen og det er lenge siden sist.

Ellers alt vel om bord og det har ikke blitt observert slanger de to siste døgn!

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar