torsdag 31. oktober 2013

Langkawi og regntid


Langkawi heter øygruppa med 104 øyer på den Malaysiske vestkysten, helt på grensen til Thailand.
Og det er bare en dagsetappe nordover fra Penang og vi fant en grei ankerplass ute blant øyene.

Vannet er varmt og godt og selv om ikke sikten var god så fristet det allikevel med et bad for å vaske vannlinjen på Kilico. Men det ble brått avbrutt på grunn av mye brennmaneter så det får heller vente til seinere.
Den største byen på hovedøya Langkawi heter Kuah og vi bevilget oss en plass i marinaen med det staselige navnet ”Royal Langkawi Yacht Club”.
Her ligger det mange langturseilere og det er et fint miljø i havna. Mange canadiere og tyskere, men også et par sveitsiske båter og naturligvis båter fra de fleste verdenshjørner. Alt fra småbarnsfamilier med mer eller mindre helt nyfødte barn til seilere som nå er pensjonister og som har seilt i 20-30 år.


 Det er godt og varmt her og fortsatt i den våte årstiden med sydvestmonsunen som stadig bringer fuktig luft inn fra det Indiske hav og slipper sine dråper både titt og ofte over land. Og ikke så sjelden også det vi kaller tropiske regnskyll.
Langkawi har faktisk mer årlig nedbør enn Bergen og regntiden varer fra mars til november og den tørre årstiden er kort, desember til februar.
Vi holder på med en grundig rydde- og
rengjøringsjobb i hele Kilico før vi tenker å løfte den på land her i Langkawi. Derfor må alt gjøres grundig rent for å unngå mugg og andre ulumskheter. Og vi må innrømme at vi rett og slett sliter med varmen.
Å gå barbeint på dekk på dagtid nytter rett og slett ikke. Da svir vi beina av oss.


Luftfuktigheten ligger stabilt på mellom 80 og 90% og ofte også over 90. Så svettekjertlene får kjørt seg om dagen og det blir bokstavelig talt fort en våt dam på dørken under oss når vi jobber om dagen.
Nasir, en lokal kalesjemaker som syr nytt sol- og regnskydd til Kilico, kunne fortelle at spesielt de siste to årene hadde vært usedvanlig varme.

Det er rimelig kaotisk om bord for øyeblikket når alle skap, skuffer, benker, stuerom og under dørker skal tømmes, alle flater og innhold vaskes og ting skal stues om og pakkes tilbake. Alt rustfritt stål utvendig pusses, gelcoat poleres, mast og aluminium oljes, alt tauverk vaskes og tørkes og motor og annet teknisk utstyr får sin service og gjennomgang. Skal tro om vi finner noe igjen siden hvis noe er lagt på en ny plass.
Etter at dagens svetteproduksjon er gjennomført er det en nytelse å ta noen minutter i marinaens basseng ved solnedgang, selv om det ikke er særlig oppfriskende for det holder omtrent kroppstemperatur etter å ha blitt varmet opp av sola hele dagen.
 
Rundt marinaen er det tydeligvis en stor koloni med apekatter som holder på i trærne. Foreløpig har vi ikke sett dem ute på pontongene, men det hender visst at de tar seg en tur inn i dusjanlegget ved bassenget.

Med mange tyske båter i marinaen må jo naturligvis noen tradisjoner overholdes og vi ble bedt med på den årlige Oktoberfesten med innfløyede pølser og mye annen god mat ute hos noen kjente et stykke utenfor Kuah. God stemning og en fin kveld.

Vi holder på å tømme mest mulig av forrådet om bord og Lillian presterte til og med å servere nybakte julekaker på vei nordover. De smaker jo som kjent best i god tid før jul.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar