onsdag 2. oktober 2013

Exit Indonesia


Vi har kommet Malakkastredet og marinaen Nongsa Point som ligger lengst nord på øya Batam. Litt for mye dis har det vært på dagtid, men når det klarner opp på kveldene har vi rett over stredet kunnet se Singapore.
Det er ikke mange marinaer i Indonesia, men Nongsa Point får så absolutt ståkarakter. Marinaen er bygget i forbindelse med et stort Resort-anlegg. Flotte brygger og veldig hyggelige marineroser som ordner det  meste. I tillegg fri tilgang til fint svømmebasseng og døgnåpne restauranter samt serviceanlegg.

Indonesia er stort og med 2000nm (ca.4000km) utseilt siden Darwin har vi ikke engang besøkt den nordøstre delen og heller ikke Kalimantan (Borneo). Derfor blir én måned mye transport og vi skulle gjerne hatt et par måneder til.

Men vi har allikevel fått et godt inntrykk av landet. Folk er blide og hyggelige.
Det er utrolig at de med så mange innbyggere over et så spredt område har klart å få samlet landet og fått til et fungerende demokrati.


Selv om de har store miljømessige utfordringer så har de allikevel mye flott natur både over og under havnivå.

Med skingrende bønnerop fra klokken halv fem om morgenen så er det ikke tvil om at landet er muslimsk. Men i praksis har de et ganske så avslappet forhold til religionen.
Vi har vel til gode å se burkakledde kvinner, riktignok noen med hijab, men da allikevel som oftest med jeans. I hverdagen ellers merker vi ikke stort til det.

Allikevel kjenner vi jo igjen trekkene fra andre muslimske land;
Backshish er like utbredt her som i andre muslimske land og man må hele tiden prute på det meste og regne med at de prøver å gjøre en god handel (lure deg).
Ungene kommer jo naturligvis og tigger ved båten så fort vi har ankret, men når de noen ganger står med mobiltelefonen i hånda og tigger kulepenner og capser så er ikke givergleden alltid like stor.

Men i motsetning til de muslimske landene i nord-afrika så tar de her et nei for et nei og blir aldri sure selv om det ikke blir noen handel eller om de ikke får noe.
 
Korrupsjonen sitter allikevel dypt, spesielt i det offentlige. Skal man unngå backshish så må man se for seg noen dager ekstra her og der. Men sånn er kulturen her så det er bare å innrette seg eller holde seg borte herfra.

Sørøst-Asia tilsier jo litt annerledes mat og ikke minst med annerledes krydder enn det vi er vant til fra Skandinavia. Smaksløkene får virkelig kjørt seg og det hender at vi ser oss rundt etter brannslokningsapparat. Men utrolig mye god og spennende mat.

Vi hadde egentlig ikke tenkt så mye på Indonesia, men noen venner av oss fikk satt oss på tanken og det er vi veldig glade for.
Indonesia er et av de landene vi ikke føler oss ferdig med og vi kommer gjerne tilbake.  

4 kommentarer :

 1. Fin og interessant blogg dere har, ble tipset av Kay Arne. Kommer til å følge den videre ferd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja hei. Fin blogg du har også og flotte bilder. Nesten så vi lengter hjem. Hils så mye til Kay Arne og Anne Lene

   Slett
 2. Hei
  Har fulgt dere i flere år, flott hjemmeside, blir helt hekta!
  Ikke seil for fort hjemover. God tur videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann og takk for det!
   Ja, det var jo hyggelig at noen har glede av "dagboka" vår og det vi prøver å formidle.
   Vi har hatt sålangt hatt utrolig mange interessante og flotte opplevelser.

   Slett