mandag 27. september 2010

Maté

Noe av det første vi reagerte på da vi kom til Uruguay var at nesten alle gikk rundt med en termos i armkroken og et skinnkledd krus med sugerør som de stadig sippet til. Dette er maté, en litt bitter te som brygges og drikkes på en spesiell måte.

Kruset, "matén", er en uthulet nøtt/bær som er kledd med skinn, opprinnelig skinn fra "nøtteposen" til en okse. Matén fylles trekvart full med tørkede blader fra  yerba maté-treet. Etter at vannet har trukket, drikkes teen med et spesielt metallsugerør med sil på enden. En fylling med teblader holder til mange gangers påfyll med vann, f.eks. en termos. Koppen er en personlig sak, men går som regel på rundgang mellom familiemedlemmer på tur.

Matékulturen er spesielt sterk her i Uruguay, men praktiseres også i Argentina, Paraguay og det sørlige Brasil.
Maté er mer viktig her enn kaffe for oss nordmenn.
På bildet av våre venner Aldo og Gema, ser vi Gema med termos og maté-kopp i kjent stil.

1 kommentar :

  1. Pass på nå skipper! Hvis admiralen skulle ønske seg nytt skinn til "mate'n" sin nå så gjelder det å ikke bli helt "nøtte" løs.Håper adm. finner en ledig okse.

    SvarSlett