søndag 7. august 2011

Inntrykk fra Fransk Polynesia

Aller først vil skippern si tusen takk for bursdagshilsner. Kanskje bursdagsgaven er et stillehavscruise med S/Y Kilico eller en ekstra nattevakt, eller begge deler..... ?

Stillehavsøyer - Polynesia - høye vulkanske øyer - lave atoller og korallrev - krystallklart vann med akvariefisker og sorte perler som blir hentet opp av perledykkere. Innfødte som bor i stråhus, lever av kokosnøtter og fisk fra korallrevet kokt i jordovner eller stekt over bål eller en god nabo kokt i en stor sort gryte over åpen ild. Kvinnene går med blomsterkranser på hodet og rundt halsen, stråskjørt og kanskje skallet av en og annen halv kokosnøtt på overkroppen.

Hvis dette var forventingene så måtte det nok noen småjusteringer til, i hvert fall her i Fransk Polynesia.
Inntrykket er, kanskje ikke overraskende, veldig europeisk og levestandarden og kostnadsnivået er fullt på høyde med Europa. Biltettheten er stor og selv på mange av de små øyene er det flyplasser. Tilgangen til internett er bra og på de fleste øyer hvor det bor folk er det også trådløst nett. Man kan også få kjøpt det meste av varer vi er vant til fra Europa, i hvert fall på Tahiti.

Klimaet er fantastisk, for ikke å snakke om det klare vannet med den turkis-blå fargen. Står så absolutt ikke tilbake for det prospektkortene gir inntrykk av.
Det som måtte være av blomsterkranser og gamle tradisjoner er jo som ellers i verden, mest et spill for turistene, med unntak av de hvite blomstene som kvinnene stikker bak øret. Avhengig av om blomsten sitter bak venstre eller høyre øre så er signalet å oppfatte som et " ledig/opptatt " skilt.
Til og med perledyrkingen var industrialisert og en mer omfattende prosess enn vi var klar over fra før.

Men til tross for den store turistmengden så er befolkningen utrolig blide, hyggelige og hjelpsomme. Man føler seg så absolutt velkommen her.
Det er mange øyer og atoller og enkelte seiler rundt her i årevis.
Fransk Polynesia ligger også så langt øst at det er sjelden de rammes av orkaner og det gjør det atraktivt for mange seilere å tilbringe orkansesongen her.

Men Stillehavet er enormt og det er mange flere land og øyer. Noen av disse har vi også lyst til å besøke når vi nå seiler videre vestover og etterhvert sydover til New Zealand.

1 kommentar :

  1. :) God tur videre, vi gleder oss til og følge den.
    Inger Lise og Olle Johnny

    SvarSlett