fredag 19. august 2011

Endring av planene

Vi har stort sett hatt veldig fine forhold på turen fra Palmerston til Niue, men det siste døgnet dreide vinden mot nord og videre mot nordvest. Det ble derfor en natt med skarp bidevind rundt 15-20knop og drøye 3m bølger.
Leif hadde varslet oss om et kraftig regnområde ved 04-tida på natta og det kom 0345 og varte en times tid og med vinddreining mot SSW i det fronten passerte. Bra varslet.
Alle moringene i havna på Alofi var ledige og det var kanskje ikke så rart. Havna er helt åpen fra vest og det var 3-4m dønning rett inn. Ikke akkurat noen attraktiv ankerplass når bølgene ville komme fra siden og gi solid rulling.
Havna er litt spesiell ellers også. Man må inn med gummibåt naturligvis, men eneste måte å lande den på er å gå inntil en betongbrygge på lo-siden. Man må ha stropper klar på gummibåten, huke disse i en kran, deretter komme seg opp på betongbrygga og betjene den elektriske krana sjøl for så å løfte gummibåten opp på land.
Nå sto sjøsprøyten høyt ved bryggekanten fra dønningene og det ville vært umulig å komme i land i dag. Så å ligge å rulle på bøye med 3-4m bølger inn fra siden et døgn før det kanskje ville bli mulig å komme på land var ikke fristende. Derfor ble konklusjonen at vi fortsetter direkte til Tonga og får dessverre ikke med oss Niue, men sånn er det noen ganger.
Vi fikk en trist melding på radioen et par dager etter at vi hadde forlatt Palmerston. En av de sist ankomne båtene vi var sammen med på øya, hadde havnet på revet mandag og båten er dessverre totalskadet. Heldigvis ingen personskader, men veldig trist allikevel. De har fått hjelp til å berge det som berges kan av befolkningen på øya og andre seilere.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar