tirsdag 1. september 2009

Vittoriosa og San Domenic


Valetta er hovedstaden på Malta og vi trodde at hele tettbebyggelsen rundt havnene hørte med til denne. Men så har vi blitt fortalt, og etter hvert forstått, at det store havnekomplekset består av flere byer. Vittoriosa, eller Birga, hvor Grand Harbour Marina ligger er den eldste byen i hele havneområdet. Den er veldig bra vedlikeholdt og er en levende gammel by med mange trange gater som snor seg over åskammen. Den er helt annerledes enn Valetta som er nyere og ligger på den andre siden av fjorden som har et rektangulært gatemønster med helt rette gater.

I Vittoriosa ligger også San Domenic-kirken og også her har katolikkene for vane å feire sine helgner med en skikkelig fest hvert år. Akkurat denne helga feires San Domenic tre dager til ende og den siste dagen hentes statuen av ham ut av kirken og bæres rundt i gatene i flere timer. Statuen virket tung og sokkelen skal være av rent sølv. Det så ut som det ble mange pauser underveis.
I tillegg er de fleste gatene i sentrum av byen pyntet med bannere og mange mindre statuer. Foran prosesjonen går musikkorpset og spiller de to stykkene de kan om igjen og om igjen og det er skikkelig fest over alt. Til slutt bæres San Domenic inn i kirken igjen og det hele avsluttes med fyrverkeri.

Apropos språket så snakker eller forstår de fleste her engelsk etter den lange kolonitiden. Men maltesere i mellom snakkes maltesisk som etter det vi forstår er en mellomting mellom italiensk, arabisk og tyrkisk.
De berømte og fargerike maltesiske bussene er et annet kapittel. Utrolig at de i det hele tatt går. Men billigere fremkomstmiddel skal man lete lenge etter og det går alltid en buss.
Og her er det naturligvis også venstrekjøring.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar