søndag 30. august 2009

Inn til Malta


Overfarten fra Hellas tok to og et halvt døgn og da vi nærmet oss Malta lå området rundt Valetta innhyllet i et kraftig regn- og tordenvær. Det ga seg fort og ettermiddagssola skinte igjen da vi seilte inn mellom de gamle festningsverkene i Valettas Grand Harbour. En utrolig flott innseiling og det formelig oste av historie i den gamle havnen som også betegnes som en av verdens flotteste naturlige havner med sine mange små fjordarmer. Det er vanskelig å ikke tenke på den blodige beleiringen på 1500 tallet og her har det nok foregått både det ene og det andre gjennom 7000 år.

Prosedyrene når man skal inn til Valetta er at man skal anrope Port Control 10 nm av land. Etter å ha oppgitt våre data fikk vi beskjed om å ta kontakt igjen 1 nm utenfor havna og etter først å ha gjort avtale om havneplass i en av marinaene.
Vi fikk plass i Grand Harbour Marina siden vi der også slipper å ha egen agent.

Litt fakta: Landet Malta ligger omtrent halvveis inn i Middelhavet og består av hovedøya Malta samt øyene Gozo og Comino og to mindre ubebodde klipper. Landet har en lang historie tilbake til over 5000 år f.Kr.
Det mest kjente er vel kanskje Malteserordenens overtagelse av øyene på 1500 tallet og den store beleiringen i 1564. Av nyere historie kan vel nevnes at de ble britisk kronkoloni på 1800 tallet og ble selvstendig stat først i 1964. Landet har 400.000 innnyggere og ble medlem i EU i 2004.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar