søndag 20. november 2011

Whangarei Falls og Kauritre

Som vi har skrevet om tidligere så er det mange fine turstier tett inntil byen og vi tar en tur så ofte vi kan.
I dag var det knallfint vær og det var ikke vanskelig å bestemme seg for å ta en skogstur på formiddagen.
Et stykke opp i elva er det en liten foss som heter Whangarei Falls og er rundt 25m høyt. Selv om den ikke akkurat er som Iguazu fallene i Sør-Amerika så er det en riktig så idyllisk foss som blir flittig besøkt.
Et av de mest spesielle trærne her på New Zealand heter Kauri. Selv om det kan bli 50m høyt er det ikke det høyeste treet på NZ, men det er så absolutt det største i volum. Tidligere fantes det over store deler av NZ, men de få som er igjen i dag er fredet. De største som finnes i dag er rundt 5m i diameter og har en omkrets på over 15m. På slutten av 1800 tallet ble det registrert et Kauri-tre som var 8,5m i diameter og over 26m i omkrets. I tillegg har det ved flere anledninger blitt funnet godt bevarte eksemplarer i myrer som har viser seg å være så mye som 40.000 år gamle. Treet har en kraftig sylindrisk stamme som bråstopper i en krone på toppen. Det blir laget noen flotte møbler og pyntegjenstander av det flotte treverket har vi sett.
Via en liten sidesti ikke langt fra fossen kan vi se noen små eksemplarer av arten, men det skal finnes flere og større andre steder her på Nord-Øya som vi håper vi kan finne ved en seinere anledning

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar