Etter 9 timer på nattbussen var vi framme i byen Foz do Iguazu, helt på grensen til Argentina og Paraguay. Klokka viste seks om morgenen.
De spektakulære fossefallene i elva Iguazu har stått høyt på ønskelista vår her i Syd-Amerika. Et stykke danner elva grensen mellom Argentina og Brasil og det er her fossene ligger. Et stykke nedenfor munner den ut i elva Paraná og her møtes grensene for alle tre landene.
Vel framme fant vi oss en pousada (brasiliansk lite gjestehus, gjerne privat overnatting), ikke langt fra bussterminalen.
Verdens høyeste fossefall er nesten en kilometer høyt, og det kanskje mektigste er nesten fem kilometer bredt. Men de søramerikanske Iguazu-fallene regnes som verdens kanskje vakreste.
Fossene, ja for det er ikke mindre enn 275 stykker av dem, sprer seg utover langs en strekning på 2,7 km av elva. Den høyeste er på 82m, men de fleste ligger på mellom 60 og 70m.
Den mest spektakulære delen kalles ” Garganta del Diablo", eller "djevelens svelg" og er et U-formet juv som er 82m høyt, 150m tvers over og 700m rundt. Her stuper vannmassene utfor og forsvinner i et hav av vanntåke. Mange kjente filmer har scener herfra.
Geologene kan fortelle at Iguazu har blitt slik den er i dag på grunn av erosjoner og strømmer, mens legendens forklaring er mer sjarmerende. Den sier at en gud gjorde krav på å gifte seg med en vakker urinnvåner som het Naipú. Hun rømte imidlertid i en kano sammen med sin dødelige elsker, og i raseri skjærte guden opp elven og skapte fossene, og dømte dermed det elskende paret til evigheten.
Området er tilgjengelig både fra brasiliansk og argentinsk side. To tredjedeler av fossefallene ligger innenfor argentinsk territorium, men utsikten er like flott og imponerende fra begge sider.
Det går med en hel dag å se den argentinske delen og heldigvis kunne pousadaen vår tilby oss transport med henting på ettermiddagen.
Den brasilianske delen ordnet vi selv via vanlig rutebuss dagen etter. Denne delen er mer konsentrert og tar ikke så lang tid, men opplevelsen ble ikke mindre av den grunn.
Fallene ble definert som Natural World Heritage Site av UNESCO allerede i 1984. Navnet er av indiansk opprinnelse og betyr visst noe sånt som ”stort vann”.
Det var overraskende mye besøkende på grunn av vinterferien her syd, men det får ikke hjelpe. Dette kommer helt i toppen på listen vår over vakre naturopplevelser. Utallige fantastisk flotte bilder har brent seg fast på netthinnen.
Denne gangen var også værgudene så absolutt på vår side. Vi hadde nydelig sol fra skyfri himmel begge dagene og det satte så absolutt prikken over I-en.
Hei på dere. Det var da tidlig på morgenen som brevet ble lagt inn på bloggen :)
SvarSlettFor en opplevelsesrik tur dere har!!!!!
Det er så gøy og følge med og ikke minst lese hva som blir skrevet.
Ser jo at dere har det bare bra og det er godt.
Her hjemme er det ikke så veldig mye sommer og skryte av syns jeg,men skal vel heller ikke klage akkurat. Vi har det bra også,skal en tur nordover til Ballangen og på fiske i ofothavet håper vi. Gøy, for der er det ALLTID fisk å få.
Båten solgt igjen!:)
Ha det fortsatt fint. O.J hilser
Inger Lise
Det var så mye som brant seg fast på netthinnen at vi skulle ønske vi hadde sveisebriller vi også.....
SvarSlettJa, tidlig og tidlig, det er jo fem timer forskjell fra hjemme så det er vel kanskje heller litt seint.
Hvem var det som gikk av med seieren i veddemålet om båtsalg da?
Ha en riktig fin tur til Ballangen og "skitt fiske".
he,he,jeg husker ikke helt hvem som hva og vant det veddemålet,men Vidar var glad han fikk se den på nettet om ikke annet. Og kameraten vår, Frode, sa han skjønte han måtte være snar om han skulle få en sjanse til å være med..og aldri utsette det til senere..hm, skjønner ikke det!
SvarSlettOg tida tenkte jo ikke jeg på,la bare merke til
klokkeslettet.
Og ang sveisebrillene mine så er de ikke til utleie,for jeg kan jo få bruk for dem vet dere.
Inger Lise
Trollsås sier: Flott!!!
SvarSlett...så det var hit han skulle godeste Bundgård fra Holt...han bodsatte seg i Paraguay...litt annerledes fra Holt/Årholt...kanskje, he,he
SvarSlett