Særlig menneskene her er i en klasse for seg. Aldri har vi møtt et folkeslag som jevnt over er så høflige, blide og hjelpsomme.
Men før den hvite mann kom hit så var det både kanibaler og mye kriging og slåssing internt, selv ute på de mindre øyene.

De hvite innførte derfor et nytt språk som idag kalles Bislama og som snakkes av de fleste. I tillegg lærer alle både engelsk og fransk i skolen.

Og Bislama er et underlig språk, en type Pidgin English som de naturligvis snakker så fort at det skal godt gjøres å følge med i svingene.

- today - tedei
- yesterday -yestedei
- fish - fis
- sorry, we have no fish - sori, no gat fis
- to hit - killem
- to hit something and kill it - killem ded finis
- when is the plane arriving - wannem plane fallen down
Turisme og skipsfart setter naturligvis også sitt preg på språket.
Her om dagen traff vi Sam, en eldre pratsom fyr som, da han hørte at vi var fra Norge, kunne fortelle at han en gang for mange år siden ble med en norsk fraktebåt helt fra Vanuatu og til Los Angeles.
Han hadde spist maaaasse fiskboller og fiskekaker kunne han fortelle og det eneste han kunne huske å ha lært av det norske språk var frasen;
"Fyy Faaaen".
Port Vila har det meste man trenger, med unntak av båtutstyr.
Det er et stort frukt- og grønnsaksmarked som er veldig bra og flere supermarkeder. Alle importerte varer er rådyre, mens lokalt produserte varer stort sett er ganske billige. Lokalt kjøtt har høy kvalitet og er veldig billig.
Restauranter finnes i alle prisklasser og man kan spise på litt mer eksklusive restauranter, men også på lokale, enkle og billige. Det finnes også en som serverer både kokosnøttkrabber og Flying Foxes (flyvende hunder, en type flaggermus om man vil)!
På grønnsaksmarkedet er det også flere spisesteder hvor man kan få noen varianter med varm mat til en rimelig penge. Vi inntok lunsjen der en dag til den nette sum av NOK 26,-/person og da kan man jo ikke forvente at begge får samme type tallerken eller bestikk.
Veldig provisoriske koke- og stekeanordninger naturligvis og tillaging og oppvaskfasilitetene lever nok ikke helt opp til skandinaviske krav.
Så det gjelder å spise med en hånd og ha den andre fri for å holde fluene unna. Maten smakte slett ikke verst, kjøttet var gjennomstekt og vi er like friske.
Vi har blitt liggende her litt lenger enn planlagt og ønskelig på grunn av et kulingområde har lagt sin elsk på et større området så vi har valgt å ligge litt på været og se det an et par dager til.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar