onsdag 22. februar 2012

Biltur på nordøya - del 2


Da vi henta leiebilen sukket kapteinen lettet for rattet satt plassert på admiralens side av bilen. Men den gang ei. Admiralen nektet plent å kjøre bil i et land med venstrekjøring.
Litt uvant til å begynne med. Særlig i byene og i rundkjøringer, men etter hvert gikk det greit.

Fra Wellington gikk turen videre nordøstover i retning av byen Napier. Underveis hadde vi et par overnattinger på såkalte Bed & Breakfast som er ganske vanlige her på New Zealand. Dette er rett og slett overnatting i private private og de plassene vi besøkte var veldig bra. Hyggelig vertskap, rent og fint.

Underveis fikk vi nyss om, siden vi var norske, at vi burde ta turen innom Dannevirke og Norsewood. Hit kom det nordmenn og slo seg ned i 1860-1870 årene. Dette var kanskje de fattigste av de fattige, for i motsetning til å måtte betale for turen over til Amerika som var vanlig på den tiden, så var turen til New Zealand gratis. Her trang de folk som kunne bygge veier og bygge opp en moderne sivilisasjon.
I Norsewood var det et helt lite norsk samfunn med kopier av både laftede koier og stavkirke.
Her traff vi også et par godt voksne damer fra Narvik-området som fartet rundt som backpackere med telt og sovepose. De hadde først krysset Australia på denne måten før de dro over til New Zealand og fortsatte turen før de om en måneds tid skulle reise hjem til Narvik for å jobbe igjen.

Da vi kom til Napier på fredags kvelden fortalte vårt B&B vertskap at nettopp denne helgen gikk den årlige Art-Deco-markeringen av stabelen.
Napier ble i februar 1931 rammet av jordskjelv og hele byen, med unntak av ett hus ble rasert. Deretter ble hele byen gjenreist i Art-Deco-stil og er en av de største i sitt slag i verden. Byen ligger flott til med en laaaang strand og strandpromenade og et hyggelig bysentrum.
Gjenreisingen blir årlig markert ved at alle, fra unge til gamle, kler seg i 1930-talls Gatsby-stil. Forskjellige arrangementer rundt omkring i byen og det er gladjazz-konserter på kveldene og flyshow hver dag. Lørdag var det en lang veteranbilparade med et hundretalls biler gjennom byen. Interessen for denne er så stor at myndighetene har måttet sette begrensning i antall biler for at paraden ikke skal ta for lang tid. Vi har vel aldri før sett så mange strøkne veteranbiler på ett brett. Og ikke minst at alle, både små og store var kledd i den tidens klesstil. Det var like folksomt som på 17.mai hjemme.
Igjen lar vi oss imponere over hvor rent og totalt søppelfritt det er, selv på så store arrangementer.

Fra Napier gikk turen videre opp til Taupo, gjennom Auckland og opp til Whangarei igjen.
En flott tur på drøye 2000km som ga oss et godt inntrykk av den nordre halvdelen av dette flotte landet. Sydøya lokker også, men den må vi ta som en egen tur seinere.
Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar