søndag 4. september 2011

Grottedykking og hvalsafari

Det er mange fine ankringsplasser rundt i Vava'u skjærgården og vi har seilt litt rundt og prøvd noen av dem. I Port Morell traff vi igjen New Zealand-båten Beyond og Falbala fra Isle of Man. Beyond ba med alle ut på grottetur med sin båt.
Mariners Cave er ikke lett å finne fordi åpningen til grotten ligger et par meter under vann, men etter litt leting fant vi den. Her må vi dykke ned et par meter og så svømme 4-5m innover i en tunnel før vi kommer opp i en innvendig grotte. Det eneste lyset der inne kommer gjennom vannet fra åpningen og gir et flott blåaktig lys. Svellet gjør at vannivået inne i grotten stiger og synker, noe som gjør at fuktigheten komprimeres og sikten varierer fra tåke til helt klart i løpet av noen sekunder.
Etterpå gikk turen til Swallows Cave, men underveis traff vi på en knølhval som lekte seg i overflaten. Akkurat som Abrolhosøyene på Brasilkysten ligger også Tongaøyene på rundt 18°syd. Dette er ideel breddegrad for knølhvalene som kommer opp fra Antarktis for å føde samt pare seg igjen i juli/august. I slutten av oktober er ungene blitt store nok til at de kan dra tilbake til Antarktis igjen en gang. Derfor er det ganske vanlig å se hval her i denne perioden. Fantastiske dyr når vi kommer på nært hold.
I Swallows Cave kan vi kjøre inn med gummibåtene og se de flotte formasjoner i grottetaket og dessuten er det mye flaggermus der inne.
En begivenhetsrik dag som ble avsluttet med litt forfriskninger hos oss og middag ombord i Falbala på kvelden.

3 kommentarer :

 1. er det mamma på det bildet???

  SvarSlett
 2. Mamma sier: Hvorfor måtte du spørre om det da?
  Nei, det er Wendy fra New Zealandbåten Beyond på vei ut av grotten

  SvarSlett
 3. ...spiller vel ingen rolle når det egentlig kunne vært deg:)

  SvarSlett