søndag 19. juni 2011

Perlefarm

Det er perledyrking som er hovednæringen på Gambierøyene og det ser ikke ut til å være noen dårlig butikk.
Vi har registrert at det er høy levestandard her og alt er dyrt, selv i norsk målestokk. 
Et ungt fransk par har vært her i halvannen måned og ventet på reservedeler til seilbåten sin. De har naturligvis blitt godt kjent med omgivelsene og de ordnet med besøk på en perlefarm i en av buktene på andre siden av øya.
Etter en drøy times fin fottur over fjellpasset tidlig en formiddag kom vi fram til bukta og etter en stund ble vi hentet av en båt som tok oss ut til anlegget.
Imponerende  er vel det riktige ordet for inntrykket vi sitter igjen med.
Vi fikk en grundig gjennomgang og forklaring på hvordan det foregår og det er mye mer jobb med dette enn det vi hadde trodd. Men en gjennomstrukturert produksjon hvor hver enkelt musling og hver enkelt perle blir nøye fulgt helt fra "grunnstenen" blir implantert med kirurgisk nøyaktighet inne i muslingen. Deretter tar det to år før perlen er ferdig. Samme muslingen kan brukes flere ganger og etterhvert produserer den større og større perler.
Gambierperlene skal ha spesielt høy kvalitet på grunn av at sjøtemperaturen her er lavere enn hos de konkurerende anleggene og at det tar lenger tid før perlen er ferdig.
Til slutt en grundig sortering ut i fra farge, form, størrelse etc. før den sendes til kundene som i alt vesentlig grad er Japan og andre land i Asia.
Dessverre eller kanskje heldigvis, avhengig av øyet som ser, så solgte de ikke perler på anlegget.

1 kommentar :

  1. Så utrolig interessant!
    Dere får se og oppleve mye forskjellig på denne turen!

    SvarSlett