onsdag 15. juli 2009

OlympiaVi fant ut at når vi først er i Hellas så bør vi ha besøkt stedet hvor de egentlige olympiske leker ble avholdt i oldtiden.
Derfor seilte vi til Katakolon, et lite havnested som er bygget for cruiseskip og har etter havnesjefens utsagn 800 cruiseskipanløp i året. Herfra går det eget tog de snaue 30km til Olympia og i tillegg står det i perioder ikke mindre enn 30 turbusser klare på kaia for å frakte turister.
På nordvestsiden av Peloponnes ligger stedet Olympia og her startet lekene i år 776 f.Kr. Fireårsperioden mellom to leker ble kalt en olympiade. I år 393 e.Kr ble lekene forbudt som en kampanje for å innføre kristendom som statsreligion. Stedet ble ødelagt av et jordskjelv i det 6. århundre, men har blitt restaurert i nyere tid.
Hovedstadion som er 192 x 29m skal ha rommet ikke mindre enn 45.000 tilskuere. Bildet viser inngangen til stadion som engang har vært en tunnel.
Det er totalt et stort anlegg med både badehus, flere templer og alt som ellers måtte til for å kunne avholde de olympiske leker. Den gangen var det guden Zevs som var hersker av Olympen og ble tilbedt. Et av templene har inneholdt en statue av ham som var ikke mindre enn 12m høy. I vår tid er det vel kanskje enkelte innen IOC som ønsker å komme i samme posisjon.
Dagens ordning med OL-ild skal visstnok først ha blitt innført til Berlinlekene i 1936 og har siden den gang blitt tent her.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar