mandag 27. oktober 2008

Middelhavet


Nå har vi kommet oss inn i Middelhavet.
Nytt hav og nye muligheter. Vi hadde greie værforhold gjennom stredet. Akkurat det er ingen selvfølge for her skal det visstnok blåse kuling 300 dager i året. 
Nærmere bestemt så ligger vi i Estepona på Costa del Sol-kysten. Vi tok en overnatting i den spanske byen Algeciras i Gibraltarbukta. Der lå vi stille og fredelig i forhold til båttrafikk og flystøy. Bildet viser morgen ut fra Gibraltar. Det er mye å forholde seg til her, sterk strømsjø rundt "Great Europe point", hurtigbåter, skip kommer og går og ikke minst alle skip som ligger for anker.

Litt fakta: Det er ca. 3.860 km fra Gibraltar og helt inn, og gjennomsnittsdybden er omtrent 1.500m med det største dyp på 5.121m. Fordampningen er større enn tilstrømmingen fra elver og det går derfor kontinuerlig en strøm av vann inn gjennom Gibraltarstredet. 
Middelhavet har også sine egne værsystemer som vi nå må lære å forholde oss til. Veldig skiftende og uberegnelig sier seilere som har seilt her før. Vi får se.

Utseilt distanse fra Sandefjord til Gibraltar ble 2.620 nm. Det vil si omtrent en Kostertur hver dag siden vi dro hjemmefra. Hvis vi tar bort de dagene vi har ligget stille, så har vi hver ”seildag”, i gjennomsnitt seilt omtrent distansen Sandefjord - Arendal.
Sandefjord ligger på 59º N og utenfor Tarifa, i det vi gikk inn i Gibraltrarstredet, var vi såvidt nede på 35º N-tallet, så vi har flyttet oss en del sydover. Til sammenligning snudde vi på 69º N da vi for to år siden var i Lofoten. Tur/retur Lofoten ble for øvrig 2.666 nm totalt.

Vi har hatt en kjempefin tur så langt og besøkt mange flotte og interessante steder. Tidligere arbeidskollega Reidar har seilt denne ruta (og lenger enn det) opp og ned flere ganger med egen båt og vi har jevnlig fått tips om steder å besøke. 

Vi kommer til å ligge stille et par måneder rundt jul og da har vi booket plass i Port Olympico i Barcelona. Tror det blir bra. Sikkert litt av hvert å finne på der også.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar